Bescherm jullie zonnetje in huis

Bij volwassenen is het dragen van een zonnebril reeds goed ingeburgerd. Iedereen heeft wel een modieus exemplaar dat tegelijk de ogen een goede UV- bescherming biedt.

Helaas dragen onze kids vaak geen of onvoldoende bescherming. Terwijl hun ogen net delicater en kwetsbaarder zijn dan die van een volwassene. Dit omdat hun pupil groter is en de ooglens minder beschermend pigment bevat. Blootstelling aan overmatige UV- straling beschadigt het hoornvlies en kan op lange termijn het risico op oogziektes verhogen. Dit effect treedt op na schade over een lange periode, net als bij huidkanker.

Best laat je je kind zo snel mogelijk wennen aan een zonnebril. Kies voor een montuur dat goed past, eventueel met een aanpasbaar brilkoordje. Ook is het belangrijk te kiezen voor kunststofglazen die de ogen niet kunnen kwetsen als ze breken.
Zorg ervoor dat de glazen minimum onder beschermingscategorie drie vallen. Deze categorie is voor fel en helder zonlicht. Bescherm tegelijk ook het hoofd met een zonnehoedje met brede band. Koop voor kinderen nooit speelgoedzonnebrillen zonder goede UV-filter!