Kleurrijk de zomer in met theo

Plié
Je gezicht in de plooi houden!

De Belgische ontwerper James Van Vossel bedacht een nieuwe ingenieuze manier om een bril vorm te geven waarbij plooien centraal staan. Je leest het goed, de nieuwe collectie Plié bestaat uit brillen waarbij het eindstuk eerst naar voor en dan naar achter geplooid werd om vervolgens over te gaan in de veer. James plooit in het Nederlands, Frans, Italiaans en Portugees en creëert zo vier modellen: Plooi, Pli, Piega en Plissado.


In de Plié-collectie speelt de ontwerper James Van Vossel met de krachten van roestvrij staal. James - nooit om een experiment verlegen - wilde de veren niet aan de front bevestigen maar uit één enkele plaat een volledige bril plooien.

Het behoeft geen uitleg dat dit niet simpel bleek te zijn. Het eindstuk – stuk tussen de front en de veren – moest immers na de buiging ook nog sterk genoeg zijn. Een doordenkertje maar het resultaat mag er zijn! Het montuur werd chemisch geëtst uit een roestvrije metalen plaat. Het eindstuk werd eerst naar voor gebogen om dan rond de buitenrand van het montuur terug naar achter te plooien. Zo loopt de front over in het eindstuk dat vloeiend in de veren overgaat!

Kleur bekennen

theo en kleur gaan samen zoals peper en zout. Maar voor deze Plié-collectie stonden we even voor een uitdaging. Het eindstuk en de veren moest immers dezelfde kleur hebben als de binnenkant van het montuur aangezien er van binnen naar buiten wordt geplooid. Door te werken met contrasterende kleuren wordt het binnenstebuiten plooien nog extra in de verf gezet. Wat betreft het kleurenpallet: van strakke antracietkleuren tot felle kleurtjes, deze collectie heeft het allemaal!

Mister Van Vossel

James Van Vossel is geen onbekende meer in de theo-office. Zijn gave om verschillende materialen om te buigen in een designerstuk, is bij theo ondertussen onmisbaar geworden. Originele vormgeving en functionaliteit staan centraal in zijn ontwerpen. Niet alleen bij theo laat hij zijn creativiteit de vrije loop. James staat ook gekend voor zijn vilten lounge chair, de floor lamp en de z-ball. Van stoelen tot belichting en brillen, James is op alle designmarkten thuis.