Lenzencheck

Ga jij op vakantie? Doe de lenzencheck voor je vertrekt!

Het is het schrikbeeld van iedere vankantieganger: Discomfort, wazig zien of rode ogen.

Goed voorbereid op vakantie scheelt een hoop ellende en stress, maar doen we dit eigenlijk wel met onze contactlenzen? Welke maatregelen neemt u voor een zorgeloze vakantie met scherp zicht? 

Contactlenzen kunnen een groot voordeel zijn op vakantie, maar voor veilig contactlenzen dragen in het buitenland gelden soms andere voorwaarden. Daarom adviseren wij alle contactlensdragers, " Doe voor vertrek: De lenzencheck!"

UV-bescherming:

Vakantie gaat vaak samen met zonneschijn. Uw ogen zijn samen met de huid de enige organen die direct blootgesteld worden aan UV licht. U weet dat het belangrijk is uw huid te beschermen. Zonder de juiste bescherming kunnen uw ogen ook "verbranden". Dit noemen we photokeratitis. Tevens heeft u bij blootstelling aan te veel zonlicht een verhoogd risico op pterygia (groei van oppervlakkig oogweefsel), macula degeneratie (schade aan de gele vlek) en staar. Daarom zijn er nu lenzen bij ons te verkrijgen met een UV filter, die geeft al enige bescherming. Zorg echter altijd voor een goede zonnebril met voldoende UV absorberende glazen en zorg bovendien dat deze goed aansluit.

Zwemmen:

Er is extra zorg nodig als u gaat zwemmen. De zee, meren, beekjes en zelfs gechloord zwembadwater bevatten vele ziekteverwekkers. Het beste kunt u tijdens het zwemmen helemaal geen lenzen dragen of een goed aansluitende zwembril (deze zijn tevens ook op sterkte te krijgen). Mocht u toch willen gaan zwemmen met lenzen in, zonder bescherming dan kunnen daglenzen een ideale oplossing zijn. Gooi de lenzen direct na het zwemmen weg, spoel vervolgens uw ogen schoon met een comfort druppel of zoutoplossing alvorens u uw nieuwe contactlenzen inzet. Zo minimaliseert u de kans op infectie.

Vliegvakantie:

Wanneer u gaat vliegen met uw lenzen in, zorg dan dat u altijd extra vloeistof en lenzen in uw handbagage heeft. Let op: flacons mogen niet meer dan 100ml zijn met een gezamelijk totaal van 1000ml. Ons advies is om een bril en reservelenzen in uw handbagage mee te nemen. Tevens is het ook aan te raden de ventilatie boven uw stoel uit te zetten om droge ogen te voorkomen. Krijgt u toch last van droge ogen, dan raden wij u aan elke 15 minuten een comfortdruppel te gebruiken. 

Dus vergeet niet voor je vertrekt:

lenzencheck_0.jpg